“Penting Terutama Musim Hujan.”- Ini Fungsi ‘line’ Merah Dekat Cerm1n Belakang Yang Ramai Tak Tahu.

Setiap kenderaan yang dicipta mempunyai ciri-ciri keselamatan tersendiri dan bukan sekadar perhiasan semata-mata.

Kalau korang perasan, sesetengah kereta mempunyai garisan yang berwarna hitam atau merah pada cerm1n bahagian belakang.

Mesti ada dalam kalangan kita yang menyangka garisan pada cerm1n belakang ini adalah sensor alarm untuk detect kalau ada orang pecahkan cemin belakang kan? Tetapi sebenarnya salah.

Kalau korang nak tahu lebih, jom kita dengar penjelasan daripada seorang pakar dalam bidang mekanikal, Dr Hasbullah Syarah.

“Apa benda garisan ini sebenarnya dan penting tak benda ni dalam kehidupan harian kita sebagai pemandu jalan raya?”

Fungsi

Jawapannya adalah alat ini dipanggil sebagai ‘defogger’ yang berfungsi menghasilkan haba untuk hilangkan kabus atau wap air untuk cerm1n belakang. Jadi, janganlah tanggal garisan tersebut.

Cara untuk gunanya adalah dengan tekan butang khas iaitu ikon segi empat dan ada tiga anak panah yang beralun.

Namun, mesti ada yang tertanya kenapa garisan ini tidak disediakan di cerm1n hadapan? Ini sebabnya;

  • Ia berfungsi sebagai ‘heater’ dengan kuasa rendah tetapi bila terlalu tinggi kuasanya ri$au nanti cerm1n tersebut akan panas dan tang4n akan melecvr bila ter$entuh cerm1n tersebut.
  • Jika pasang di bahagian depan, ia akan meghalang padangan pem4ndu.

Sebenarnya, pada cerm1n hadapan juga dipa$ang defoggers ini namun ianya hanyalah satu lub4ng yang kecil pada bahagian bawah cerm1n hadapan.

Korang jangan pula pel1k kalau korang nak tuk4r t1nted tetapi orang kedai hanya tek4pkan sahaja t1nt yang baru di atas tinted yang lama. Ini kerana mereka tidak mahu fungsi ‘def0ggers’ ini r0sak. Jika ianya tert4nggal maka tiadalah fungs1 ini dan ia mendatangkan bah4ya kepada pemandv ketika hujan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  Berita Terkini

Sumber: Dr Hasbullah Syarah

PERHATIAN: Pihak  Berita Terkini tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak  Berita Terkini juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Copy Artikel Kami Tanpa Kebenaran Akan Di Report Copyright,Jangan Menyesal Jika IA Anda Lost Access.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *